Stressmestring

Hva er stress?
Stress oppstår når vi opplever at en situasjon krever mer enn vi har kapasitet til å levere.

Hvordan stress påvirker kroppen
Stress påvirker hele kroppen, og konsekvensene varierer avhengig av varigheten. Kortvarig stress kan ha en beskyttende funksjon ved at det mobiliserer kroppens ressurser. Langvarig stress kan derimot svekke immunforsvaret og øke risikoen for infeksjoner, hjerte- karsykdom og høyt blodtrykk. Stress kan også føre til søvnvansker, fordøyelsesproblemer, endringer i tarmbakteriefloraen, vektøkning eller vekttap, gi muskelspenninger og hodepine, samt hudproblemer som eksem og akne. Hormonsyklusen og sexlysten kan bli forstyrret, og allerede etablert sykdom kan forverres. Også vår psykiske helse påvirkes av langvarig stress, med økt risiko for depresjon og angst.

Det er godt dokumentert at pusteøvelser og bevisst nærvær øker vår stresstoleranse. Vi kan bruke disse øvelsene for å øke vår kapasitet til å stå i livets utfordringer, og bli mer robust. 

Forskning viser at effekten blir størst hvis vi bruker verktøyene jevnlig, og da om nødvendig i kortere tid, enn hvis vi bruker dem sjeldent. Pusteøvelser i 3 - 5 minutter daglig gir systematisk lavere stressaktivering.      

 

Verktøy: Pust

Det er tett kobling mellom stressregulering i nervesystemet vårt og hvordan vi puster. Hensikten med øvelsen er å bruke pusten bevisst for å nedregulere stressaktivering i nervesystemet.

Verktøy: Kroppsskanning

Hensikten med øvelsen er å trene på oppmerksomhetsstyring. I øvelsen styrer man bevisst oppmerksomheten bort fra tanker og over på kroppen her og nå. Hvordan har du det i kroppen din - akkurat nå? Mange erfarer at de opplever kroppen som mer avspent i etterkant av øvelsen. Øvelsen kan være fin å gjøre i overgang mellom arbeid og fritid for å skape et bevisst skifte i tilstedeværelse.